Tvist om planerad spansk anläggning för kärnavfall

Kärnkraftverket i Almaraz i Spanien. Foto- Wikipedia. Kredit- Frobles. jpeg

Spanien planerar att bygga en anläggning för radioaktivt avfall cirka 100 kilometer från gränsen till Portugal.

Spanien planerar att bygga en anläggning för radioaktivt avfall cirka 100 kilometer från gränsen till Portugal. Ingen bra idé, anser de kärnkraftskritiska portugiserna.

Stranden vid floden Tejo är rätt idyllisk i Lissabon. Portugiserna vill inte att Spanien bygger en anläggning för kärnavfall nära floden, bara hundra kilometer från gränsen.

Regeringen i Lissabon har avsikt att vända sig till EU-kommissionen för att försöka stoppa anläggningen. Spanien tänker bygga i Almaraz, bara 100 kilometer från gränsen till Portugal.

– Vi säger inte att anläggningen nödvändigtvis leder till komplikationer på portugisiskt territorium, men alla möjliga konsekvenser måste granskas ordentligt, vilket inte har gjorts, säger Joao Matos Fernandes, Portugals miljöminister.

Han förklarade att regeringen vänder sig till Bryssel efter att ha talat med representanter för den spanska regeringen i Madrid. Portugiserna kände sig ha blivit överrumplade av Spaniens beslut att bygga anläggningen, som offentliggjordes den 29 december.

Spanska statssekreteraren för EU, Jorge Toledo Albiñana, har sagt arbetet med anläggningen kommer att starta oavsett Portugals klagomål. Almaraz, där det finns redan ett kärnkraftverk med samma namn, ligger vid floden Tejo som flyter in i Portugal och möter Atlanten vid Lissabon.

- Avfallet måste lagras så nära det befintliga kärnkraftverket som möjligt för att undvika långa transporter av riskant gods, säger Albiñana.

Portugal har ingen egen kärnkraft och allmänheten är misstänksam mot de sju spanska kärnkraftverken.