BP säljer oljeterminal på Shetlandsöarna

BP drar ner verksamheten på Shetlandsöarna  Det kommer att bli brittiska oljebolaget EnQuest som tar över BP: s åldrande terminal i Shetland. Samtidigt sneglar BP igen österut.

Det kommer att bli det mindre brittiska oljebolaget EnQuest som tar över BP: s åldrande terminal i Shetland. Samtidigt meddelade BP att bolaget är intresserat av att bilda fler samriskföretag med ryska Rosneft, rapporterar Tass.

De två bolagen har sedan tidigare två joint venture-bolag, Ermak Neftegaz och Taas-Yuryakh Neftegazdobycha. Men enligt David Campbell som är BP:s landschef i Ryssland finns det ett intresse för fler liknande upplägg.

”Vi är mycket nöjda med de framsteg som har gjort hittills med våra befintliga samriskföretag”, sade David Campbell i en intervju med nyhetsbyrån Tass.

David Campbell uppgav att BP och Rosneft tillsammans håller på att titta på möjligheter inom olika områden.

Rosneft privatiserades delvis i december när man lät schweiziska råvarujätten Glencore och Qatars förmögenhetsfond köpa 19,5 procent av aktierna för 10,5 miljarder euro. Ryska staten är dock alltjämt största ägare med över 50 procent av ägandet.