Regeringen vill begränsa elnätsavgifter

Foto: Svenska Kraftnät

Regeringen vill begränsa elnätsbolagens möjlighet att ta ut orimligt höga avgifter. Nu ska modellen som ligger till grund för avgifterna ses över.

-Vi ska säkerställa att det finns skälig balans mellan elnätsbolagens behov av en skälig avkastning och att konsumenterna kan få sin el på ett tryggt och säkert sätt, men till ett skäligt pris, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) vid en presskonferens.

Energimarknadsinspektionen (EI) kommer att få i uppdrag av regeringen att se över nuvarande system och komma med förslag till förändringar.

Elnätsavgifterna är en konfliktfråga mellan EI och elnätsbolagen. Förvaltningsrätten i Linköping har i en dom som meddelades i går bestämt att bolagens avkastning ska baseras på en kalkylränta, grunden för elnätsavgifterna, på 5,85 procent. Det är över EI:s tak på 4,53 procent, medan elbolagen hade krävt 6,3 procent.

Det betyder att elnätsavgifterna kan komma att stiga framöver, men hur mycket är svårt att sia om. Domen ger företagen möjlighet att plocka ut åtta miljarder kronor mer från kunderna än de 164 miljarder kronor EI ville se.

Det är inte första gången den här frågan hamnar i domstol.

-Jag kommer inte som minister kunna ha någon synpunkt på ett domstolsbeslut, men jag konstaterar att det är väldigt stora oklarheter om vad som gäller, säger Ibrahim Baylan.

(TT)