Förväntningar om nederbörd håller elpriserna nere

Foto: Thomas Wiklund

Terminspriserna för el för januari 2017 samt första kvartalet 2017 handlades i genomsnitt till 32,6 euro/megawattimme respektive 30,2 euro/megawattimme. Det motsvarar en nedgång från föregående vecka med 7-9 procent. Nedgången berodde dels på prognoser om mer nederbörd tillsammans med milda temperaturer och dels på nedgång i terminspriset för kol. Det visar Ei:s veckosammanställning.

Även på spotprisnivå föll priserna i genomsnittet under veckan. Systempriset var i veckomedel 33 euro/megawattimme och det innebar en nedgång från föregående vecka på 7 procent. Spotpriserna för de svenska elområdena gick i snitt ner med 4 procent under veckan.

Undantaget i prisutvecklingen var 6 december, då priserna var på nivåer kring 50 euro/megawattimme. Ökningen kom av kallt och vindstilla väder i kombination med höga priser på kontinenten. Noterbart är även att pågående underhåll på överföringsförbindelsen mellan NO4 och SO2 innebar att priserna i veckan var 7 euro/megawattimme (25 procent) lägre i Norge än Sverige.

Tillgängligheten i svensk kärnkraft var 82 procent under vecka 49. De reaktorer som var ur drift under veckan förväntas vara åter i produktion nu.