Positiva signaler från Iran

Foto: Morguefile

Iran har skickat positiva signaler angående utsikterna om att delta i gemensamma åtgärder för att stödja oljemarknaden. Det uppger källor inom oljekartellen Opec till Reuters.

Även om inte Iran ännu har bestämt sig för huruvida man skulle stödja ett nytt försök att frysa oljeproduktionen så är landet nu mer villigt att nå en uppgörelse med andra oljeproducenter, enligt källorna.

Oljekartellen ska träffas i ett informellt möte nästa månad i Algeriet, där även Ryssland väntas delta. Både Saudiarabien och Ryssland har under de senaste veckorna sagt sig villiga att återuppta samtalen om en fryst oljeproduktion. Ryssland vill dock se en intern uppgörelse inom Opec innan några sådana diskussioner kan påbörjas.

"Förhandlingar pågår. Jag ser positiva signaler från de större producenterna inom Opec", uppger en av källorna för Reuters.

Tidigare under dagen rapporterade nyhetsbyrån, med hänvisning till källor, att Iran, som är oljekartellen Opecs tredje största producent, har bekräftat sitt deltagande i nästa månads oljemöte i Algeriet.

Opec och andra stora oljeproducentländer lyckades inte nå något avtal i Doha i april när det gällde att frysa produktionen i syfte att ge stöd åt fallande priser sedan Iran uteblivit.

Iran har tidigare gjort gällande att landet ej kommer att frysa sin produktion innan den nått de nivåer som uppmättes innan de internationella sanktionerna, det vill säga 4 miljoner fat per dag. I början av juli låg produktionen på 3,6 miljoner fat per dag.

(SIX News)