Finsk minister vill avreglera kärnkraften

Lovisa kärnkraftverk i södra Finland. Foto: Fortum

Enligt Finlands utrikesminister borde byggandet av kärnkraft avregleras helt och hållet för att de som är redo att satsa pengar på nya reaktorer ska kunna göra det utan några extra hinder.

– De behövs radikala nedskärningar och stora lättnader för industrin för att få Finlands ekonomi på fötter, sade Finlands utrikesminister Timo Soini till YLE.

Han hänvisade till ett balanseringsbehov på 10 miljarder euro under nästa valperiod.  Soini presenterade sina lösningsmodeller för att ta Finland ur krisen. Bland annat ska klimat- och energistöden skäras ned.

– Vi ska inte ratificera EU:s nya klimat- och energimål och de förnybara energikällornas andel ska inte heller längre utökas, säger Soini till YLE.

Utgångspunkten är att det fattas 20-30 miljarder euro per år i exportintäkter och det betyder att industrin inte längre är i stånd att finansiera den offentliga sektorn. Om de offentliga utgifternas andel av BNP ska fås ned till 2008 års nivå behövs nedskärningar för 10 miljarder euro.

Trots den finländska offentliga sektorns aktuella svårigheter har Finlands bank (FB) höjt sin tillväxtprognos för året. Finlands bruttonationalprodukt beräknas växa i år med 1,1 procent. Enligt den nya prognosen växer Finlands ekonomi också nästa år med 1,1 procent. Enligt den tidigare bedömningen skulle tillväxten vara 1,0 procent. Tillväxten är dock beroende av den inhemska efterfrågan.

– Det ökade förtroendet för ekonomin i Finland har förbättrat speciellt konsumtionen. Också investeringarna ökar. Det hjälper. Problemet är att vår exportutveckling ännu är mycket svag, sade Finlands Banks chefdirektör Erkki Liikanen vid en presskonferens.

Den privata konsumtionen har utvecklats bättre än väntat. Det är framför allt mer varaktiga konsumtionsvaror som har haft åtgång. Den inhemska efterfrågan bygger ändå till stor del på skuldsättning, och det väcker oro.

Exporten som länge varit svag kommer enligt prognosen också i fortsättningen att utvecklas långsamt, och tillväxten förutspås i år bli under en procent. Under åren 2017 och 2018 väntas exporten öka med 2,5 procent per år. Den växande exporten är framför allt kopplad till ökade investeringar i euroområdet.

 

De privata investeringarna förväntas växa med 4,4 procent i år. Det är främst byggande och produktion som ger investeringarna fart. Under de närmaste åren väntas tillväxten vara cirka 3 procent per år.