Westinghouse välkomnar energiöverenskommelsen

Foto: Westinghouse

Kärnkraftsleverantören Westinghouse meddelar att bolaget ser positivt på energiöverenskommelsen. Bolaget bygger ut fabriken i Västerås för att möta en ökad efterfrågan.

– Med den nya överenskommelsen kommer Sverige att kunna uppnå målet med ett 100 procent fossilfritt energisystem. Kärnkraften utgör en helt avgörande del av det svenska energisystemet och kommer att göra det under överskådlig tid. Energiöverenskommelsen skapar bättre förutsättningar för branschen i Sverige ur ett långsiktigt perspektiv, säger Aziz Dag, vd för Westinghouse Electric Sweden AB.

Ur ett internationellt perspektiv ser Westinghouse stora möjligheter för kärnkraften och den underliggande kärntekniken. Som kraftslag växer kärnkraften snabbt, inte minst i expansiva tillväxtregioner. Där ersätter kärnkraften, på samma sätt som i Sverige på 1970- och 80-talet, fossil kraftproduktion. I Sverige, där företaget idag har drygt 1000 anställda, byggs kärnbränslefabriken i Västerås ut för att möta en ökad efterfrågan.

– Idag jobbar tiotusentals personer med kärnkraft i Sverige. Med energiöverenskommelsen gör vi tolkningen att det förväntas förbli så under lång tid. Säkerställandet av långsiktig drift, inklusive leverans av kärnbränsle och slutförvaring, förblir strategiskt avgörande. Industri och politik bör därför gemensamt arbeta fram ett nationellt handlingsprogram som säkerställer kärntekniskt kunnande, minst fram till och med 2040, säger Aziz Dag.

Överenskommelsen öppnar också upp för nyproduktion av kärnkraft. Det ser Westinghouse givetvis positivt på.

– Den kärntekniska utvecklingen fortsätter och vi är övertygade om att kärnkraften kommer att öka sin attraktionskraft, inte minst ur miljö-, klimat- och ekonomiska perspektiv under de årtionden som kommer, säger Aziz Dag.