Areva bröt förhandlingarna med finska TVO

Kärnkraftverket Olkiluotos reaktor 3 i Finland till vänster i bilden. Foto: TVO

Tvisten om miljardersättningar mellan franska Areva och finländska Industrins Kraft, TVO, fortsätter. Enligt YLE har det franska kärnkraftsbolaget Areva avbrutit förhandlingarna om ersättningar med TVO. Vid TVO säger man att parterna redan hade kommit nära en lösning då Areva drog sig ur förhandlingarna.

Byggandet av den tredje reaktorn vid kärnkraftverket Olkiluoto är kraftigt försenat. Det var meningen att reaktorn skulle producera el redan 2009, men det kan dröja ända till 2018 innan reaktorn blir klar.

På grund av förseningen har byggherren TVO krävt tillverkaren Areva på 2.6 miljarder euro i skadestånd och Areva har i sin tur krävt TVO på 3,4 miljarder euro.

Enligt Reuters komplicerar avbrottet i förhandlingarna allvarligt den franska statens planer på att överföra Areva till att bli en del av statsbolaget EDF.

EDF vill inte ta på sig möjliga miljardersättningar som Areva eventuellt åläggs.

Medier i Frankrike skrev redan i början av veckan att förhandlingarna om den tredje reaktorn i Olkiluoto är i en återvändsgränd och Le Monde skrev nyligen att förhandlingarna håller på att avbrytas.  Areva säger ändå till Reuters att man håller dörren öppen för fortsatta förhandlingar.