Allt fler laddbara bilar i Sverige

Foto: Tommy Ekholm

Under maj ökade de laddbara bilarna med 963 stycken. Detta gjorde att beståndet av laddbara bilar i Sverige passerade 20 000 stycken under månaden. Totalt finns nu 20 286 laddbara bilar i landet.

Ökningen utgjordes till 80 procent av laddhybrider, vilket är en historiskt hög andel. 

Samtidigt som allt fler laddbilar säljs så pågår en kraftig utbyggnad av laddinfrastruktur och det kommer många nya bilmodeller de kommande åren. Trenden för elbilarna är tydlig, lägre pris och längre räckvidd. Nissan har redan uppgraderat till större batterier, och nu kommer även BMW och Volkswagen med uppgraderingar som ger betydligt bättre räckvidd. För laddhybriderna är trenden snarare en kraftig utökning av utbudet sett till antal modeller, men räckvidderna ser just nu ut att stanna på 40-50 kilometer.

– När vi tittar på de kommande årens utveckling kan jag konstatera att det ser mycket intressant ut. Fram till 2020 kommer över 70 nya laddbara modeller lanseras, samtidigt tror vi att laddinfrastrukturen når en nivå på 8500 laddpunkter under samma period. Vår prognos är därför att det kommer finnas nära 200 000 laddbara bilar år 2020, säger Olle Johansson, vd på Power Circle.

Under maj fortsatte Volkswagen Passat GTE att öka mest av laddhybriderna (+ 349). Bland de rena elbilarna ökade Nissan Leaf (+74) mest.

Den svenska laddinfrastrukturen fortsätter att växa. I slutet av april fanns 2 094 laddpunkter fördelade på 599 laddstationer, enligt Sveriges nationella databas för laddinfrastruktur.