Semcon bygger om vattenkraftverk

Foto: Semcon

I samband med att Fortum totalrenoverar Åsens vattenkraftsstation så har Semcon fått i uppdrag att bygga om hela el- och kontrollutrustningen i anläggningen.

Åsens kraftstation ligger nedströms den stora kraftstationen Trängslet i Österdalälven och förutom att vara betydelsefull för elkraftproduktion är den en förutsättning för att Trängslet med sin stora vattenreservoar ska kunna producera och köras optimalt.

Projektet startades våren 2016 med utbyte av all styrning och övervakning för dammen och avslutas 2018 med utbyte av kraftstationens elektriska utrustning och styrsystem. Dammen med sina tre stora utskovsluckor har högsta riskklass och det ställs höga krav på säkerhet och reglering.

2018 renoveras hela kraftstationen och då byts generator, turbin och den centrala kontrollutrustningen. Även då ansvarar Semcon för ombyggnad av all elektrisk utrustning och styrsystem.

– Jag ser fram emot att få en fräsch och modern kraftstation som kan producera klimatneutral kraft i minst 40 år till, säger Anders Hedén, projektledare på Fortum.