Effektskatten förväntas försvinna

Energiminister Ibrahim Baylan (S), har tidigare utlovat besked om effektskatten i maj. Foto: Socialdemokraterna

Kärnkraftsindustrin brottas med stora investeringsbeslut och nu börjar tiden rinna ut för regeringen och allianspartierna att göra upp om den omstridda effektskatten. På marknaden ser man bara en möjlig väg: effektskattens dagar är räknade.

Samtal pågår, är beskedet från energiminister Ibrahim Baylan (S), som tidigare utlovat besked om effektskatten i maj. Något exakt datum som deadline för samtalen finns dock inte.

-Men det är tydligt från kärnkraftsägarna att ett besked måste komma nu, någon gång på senvåren. Så det är inte mycket tid kvar, säger Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered, vice ordförande i riksdagens näringsutskott.

På marknaden är förväntningarna stora på att effektskatten tas bort eller reduceras kraftigt.

Två tunga ratinginstitut, Moody's och Standard & Poor's har i maj bekräftat Vattenfalls kreditbetyg. Men båda har varit noga med att säga att betygen förutsätter ett politiskt beslut om slopad eller radikalt lägre effektskatt.

-Betygen har negativa utsikter. De är villkorade av att effektskatten tas bort och att försäljningsprocessen av brunkol i Tyskland slutförs, säger Ingvar Mattsson, analytiker på Swedbank Markets.

Vattenfall, som i dagarna brottas med stora investeringsbeslut i kärnkraften, har tidigare beräknat kostnaden för att avveckla hela kärnkraften i förtid till 150-200 miljarder kronor. Inför det politiska besked som väntas i dagarna är det dock locket på i frågan om effektskatten.

Förutom själva investeringsbesluten måste kärnkraftsägarna även hinna med upphandling och att genomföra omfattande förbättringar på några få år för att inte få problem att uppfylla nya skärpta säkerhetskrav, införda efter Fukushimakatastrofen i Japan.

-Någon typ av politiskt besked måste ju helt enkelt komma så att kärnkraftsoperatörerna vet vad som gäller på lite sikt, säger Hjälmered.

TT: Kan M göra upp med S på tu man hand i den här frågan?

-Jag vill undvika spekulationer om vem som kan göra upp med vem. Vi har gått in seriöst i detta, då det är så viktigt för jobb och företag med en trygg energiförsörjning, säger Hjälmered.

(TT)