Shamaran: Produktionsstart försenas

Foto: sxc.hu

Konstruktionen av exportpipelinen som ska koppla på produktionsanläggningen för fas 1 av Shamaran Petroleums Atrush-fält, i Iraks självstyrande kurdiska delar, närmar sig slutförande.

Dock har den anslutningspipeline som lokalstyret KRG ansvarar för försenats vilket skjuter upp oljebolagets förväntade produktionsstart till fjärde kvartalet 2016. Tidigare har bolaget här talat om mitten av 2016.

"Konstruktionen av produktionsfaciliteterna fortskrider enligt plan. Olyckligtvis kommer förändringar kring anslutningspipelinen utanför blockets gränser att resultera i att produktionsstarten skjuts upp. Med det sagt så kommer dock dessa förändringar att öka flexibiliteten i KRG:s exportpipeline-system", kommenterar Shamarans vd Chris Bruijnzeels i fredagens delårsrapport.

Arbetet med att koppla ihop pipelinen inleds i maj.

Slutförandet av Shamarans produktionsanläggning väntas ske i mitten av 2016 och vatteninjektionsanläggningarna väntas inledas under 2016.

Taqa, operatören för Atrush, planerar att slutföra borrningen av brunnarna AT-2 och AT-4 i juni och juli. Därefter kommer fältet att ha fyra produktionsbrunnar redo för produktionsstarten.

 En vattenavfallsbrunn kommer därefter att färdigställas, följd av en utvärderings- och utvecklingsbrunn ("appraisal and development") under 2017.

 Shamaran har en andel på 20,1 procent i Atrush-fältet.

(SIX News)