Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Sveriges längsta fjärrvärmeledning invigd

Arbetet med den nya fjärrvärmeledningen påbörjades i april 2014. Foto: Landskrona Energi
Arbetet med den nya fjärrvärmeledningen påbörjades i april 2014. Foto: Landskrona Energi
Publicerad av
Martin Stråmo - 02 dec 2015

Sveriges längsta fjärrvärmeledning, dragen mellan Lund-Lomma-Eslöv, Landskrona och Helsingborg, är invigd. Sveriges energiminister Ibrahim Baylan närvarade vid invigningen, liksom ett 130-tal gäster. Öresundskraft, Landskrona Energi och Kraftringen står bakom ledningen.

– Ledningen är byggd för våra kunder. Den ger ökad leveranstrygghet till de drygt 100 000 hushåll i regionen som drar nytta av fjärrvärme. Vi tar vara på energin, inte minst restvärme från industrier och forskningsanläggningar. Vi står inför stora utmaningar och detta visar att vi tillsammans kan bidra till ett effektivare energisystem och ett grönare Skåne, sade Sylvia Michel, vd för Kraftringen, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är mycket nöjda med projektet. Att dra den avgörande 29 kilometer långa länken mellan Landskrona och Örtofta har haft många utmaningar men arbetet har slutförts i tid och på budget. Jag vill rikta ett tack för ett utmärkt arbete till projektledning och de i huvudsak lokala leverantörer som gjort verklighet av vår vision. Det sade Johan Holmstedt, vd för Landskrona Energi AB, enligt ett pressmeddelande.

– Det här visar att kommunala energibolag kan gå i täten och utgöra verktyg i omställningen till ett hållbart energisystem. Jag hoppas att vårt samarbete inspirerar till liknande projekt i Skåne och i Sverige, menade Anders Östlund, vd för Öresundskraft, enligt ett pressmeddelande.

Annons