Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

NCC säkrar Långströmmen vattenkraftverk

Långströmmen vattenkraftverk. Foto: Leif Kuhlin
Långströmmen vattenkraftverk. Foto: Leif Kuhlin
Publicerad av
Martin Stråmo - 13 okt 2015

Fortums vattenkraftverk Långströmmen, i Härjedalen, ska säkras mot höga vattenflöden. NCC har fått i uppdrag att bygga en extra dammlucka, samt en 500 meter lång kanal i Långströmmens kraftverk i Ljusnan. Ordervärdet uppgår till 160 miljoner kronor.

– I förebyggande syfte förser vi kraftverket med ytterligare ett utskov. Det är en 18 meter bred och sju meter hög dammlucka. Om vattnet stiger mer än vad nuvarande utskov kan svälja leds vatten även ut genom denna extra öppning. På så vis kan dammen tappas av 50 procent snabbare än idag, säger produktionschef Richard Mattsson på NCC Construction, i ett pressmeddelande.

Kraftverket har idag tre befintliga utskov. NCC kommer även att förstärka jorddammarna ovanför kraftverket.

– Dammen är inte osäker men behöver regelbundet underhåll och en anpassning till dagens rekommendationer. Dessutom förutspås förändringar i klimatet ge mer nederbörd och högre vattenflöden. Så det finns flera anledningar till att vi rustar upp anläggningen, säger Kjell Nilsson, projektledare på Fortum, i ett pressmeddelande.

Den nya kanalen som ska leda bort vattnet från det nya, fjärde, utskovet kommer att sprängas och grävas fram. Kanalen kommer på vissa håll att bli 28 meter djup och 20 meter bred i botten.

Annons