Enormt gasfält hittat i Medelhavet

Foto: Way Out West News

Ett gigantiskt fält med naturgas har upptäckts utanför Egyptens kust.

-Det här är riktigt stort, vad vi kallar ett elefantfynd på oljespråk, säger Ulf Svahn, energiexpert.

"Zohr är den största upptäckten någonsin i Egypten och Medelhavet och kan vara ett av världens största fält med naturgas", skriver den italienska energikoncernen ENI i ett uttalande och påpekar att de har fullständiga koncessionsrättigheter till området.

Fyndet är ett i raden som gjorts i Medelhavet de senaste åren, inklusive ett utanför Israel. Det kan påverka energitillgångarna i Mellanöstern och Europa drastiskt, rapporterar Reuters.

-Stora energifyndigheter påverkar alltid energibalansen. Nu vet vi förstås inte hur lätt den här gasen är att utvinna, men den kommer att ha mycket stor betydelse för Egypten, helt klart, och viss betydelse för var EU kan få sin gas, säger Ulf Svahn till TT.

Fyndet kan hjälpa till att minska EU:s beroende av rysk gas, anser Ulf Svahn. Ungefär en tredjedel av Europas gas kommer från Ryssland.

Fältet är större än det norska oljefältet Johan Sverdrup, som fått mycket uppmärksamhet i Sverige. Det är cirka 100 kvadratkilometer stort och innehåller motsvarande 5,5 miljarder fat olja, enligt ENI.

Enligt ENI kan det visa sig vara ett av de största gasfälten i världen. Det ska kunna täcka Egyptens behov i decennier, enligt bolaget.

(TT)