ABB placerar omriktarplattform i Nordsjön

Foto: ABB
Foto: ABB

ABB har passerat en viktig milstolpe genom positioneringen i Nordsjön av Dolwin beta. Stationen, som är placerad på en offshoreplattform, är på 320 kilovolt med en effekt av 916 megawatt, vilket gör den till världens effektstarkaste installation i sitt slag.

Omriktarstationen till havs är en del av projektet DolWin2, under drift av kraftoperatören TenneT, som ska ansluta havsbaserad vindkraft från det så kallade DolWin-klustret i Nordsjön, som för närvarande världens största kluster av havbaserade vindkraftparker, till det tyska elnätet. Stationens huvudsakliga uppgift är att omvandla elen från vindkraftparkerna från växelström till högspänd likström för en effektiv och tillförlitlig överföring till elnätet på fastlandet.

DolWin2 är en del av Tysklands plan för energiomställning kallad ”Energiewende”, med målet att generera mer än 6,5 gigawatt havsbaserad vindkraft år 2020 och 15 gigawatt år 2030. Nätanslutningen DolWin1, vilken ABB driftsatte och överlämnade till kraftoperatören TenneT i slutet av juli 2015, bidrar också till detta mål.

Den kompletta plattformen väger runt 23 000 ton och är runt 100 meter lång, 70 meter bred och 100 meter hög. Plattformen transporterades förra året från Dubai, där den byggdes, till Aibelvarvet i Norge där den sedan har utrustats. För en vecka sedan lämnade den varvet för att efter fyra dagars transport nå sin slutliga destination i DolWin-klustret, 45 kilometer utanför den tyska kusten. DolWin beta använder ett innovativt självinstallerande, gravitationsbaserat strukturkoncept (GBS), med vars hjälp plattformen sakta ballastas ned till havsbotten genom att fylla de sex benen med vatten, vilket under de nästkommande veckorna kommer att ersättas helt och hållet med grus för att säkra plattformens permanenta position.

ABB tilldelades nyckelansvar för konstruktion, byggnation, leverans och installation av den havsbaserade vindkraftlänken av den ledande europeiska kraftsystemoperatören TenneT. Leveransen omfattade den havsbaserade omriktarstationen, de havs- och landbaserade kabelsystemen och omriktarstationen på land.