Turbiner och generatorer renoveras i Umluspen

: Umluspens vattenkraftverk har varit i drift sedan 1957 och genomgår nu en stor renovering för att hålla i minst 40 år till.
Anna Fahlen, projektledare på Andritz som ansvarar för renoveringen. Foto: Andritz

Efter 57 års drift har det nu blivit dags för en stor renovering av Umluspens vattenkraftverks båda aggregat. Det första beräknas vara klart i höst medan renoveringen av det andra inleds 2016.

Efter att ha varit i drift sedan 1957 är det nu dags för Vattenkraftverket i Umluspen att renoveras. Istället för att stänga ner kraftverket och renovera båda aggregaten samtidigt renoveras ett i taget samtidigt som det andra är i drift.

– Vi har arbetat med det första aggregatet sedan den 10 mars och beräknas vara klara i oktober och i november ska det åter vara i drift, säger Anna Fahlen, projektledare på företaget Andritz som ansvarar för renoveringen.

Vid renoveringen kommer både turbiner och generatorer att plockas isär. Vissa delar kommer bytas ut medan andra kommer renoveras i verkstaden. Bland annat kommer generatorn få ny statorplåt och ny statorlindning samtidigt som roterpelarna renoveras. Turbinen i sin tur kommer få ett nytt löphjul och ett nytt turbinstyrlager.

– När vi plockar isär generatorerna och turbinerna kommer vi göra en hel del kontroller för att se vad som kan återanvändas. Det handlar om gamla maskiner och det kan givetvis dyka upp fler saker som måste bytas ut, säger Anna Fahlen.

Även om det skulle dyka upp oväntade problem vid renoveringen menar Anna Fahlen att tidsplanen är tillräckligt god för att de ändå ska bli klara i tid.

– Vi har dessutom ett nära samarbete med Vattenfall som äger vattenkraftverket och de är delaktiga under hela renoveringen.

Anna Fahlen påpekar också att maskinerna fungerat bra fram tills avstängningen och att renoveringen inte är resultatet av några problem.

– Syftet med renoveringen är att vidmakthålla effekten i kraftverket så att det kan fortsätta fungera i minst 40 år framöver, säger hon.