Nexans levererar färgade ledare till Statnett

Foto: Statnett

Statnett installerar Nexans färgade ledare i sin nya 420 kV-luftkraftledning mellan Ørskog – Sogndal. Kraftledningen förbinder de centrala delarna av Norge med västra Norge. De nya ledarna kommer att ha en speciell grågrön ytbehandling som gör att de smälter in i tallskogen på de mest miljökänsliga delarna av sträckan.

Den 297 kilometer långa luftkraftledningen mellan Ørskog – Sogndal planeras stå klar under 2016 och är ett strategiskt elnätsprojekt som kommer att ge extra kapacitet i de centrala delarna av Norge. Det finns i dagsläget ett energiunderskott på cirka 7 terrawattimmar i dessa områden. Den nya luftkraftledningen ska även underlätta anslutning av cirka 100 mindre vattenkraftverk till elnätet.

Nexans kommer att leverera totalt 68 kilometer av sina färgade ledare till utvalda delar av sträckan. På dessa delar vill Statnett på grund av licenskrav minimera luftledningarnas visuella effekt.

– För Statnett är den största fördelen att de färgade ledarna får ledningarna att smälta in i skogslandskapet. Men det är också möjligt att en del kunder vill använda färgdifferentiering för att öka synligheten och bygga system som är lättare att acceptera på den lokala orten, säger Cyprien Federspiel, Nexans vice vd, OHL Business Development.