Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Energimyndigheten satsar på bränsleceller

Bild: Vard Uzvards
Bild: Vard Uzvards
Publicerad av
Simon Matthis - 12 nov 2013

Energimyndigheten, tillsammans med fordonsindustrin, meddelar att de kommer att göra en riktad satsning på bränsleceller för fordon. Under president Barack Obamas besök i Sverige tidigare i höst uppmärksammades bland annat forskningen på bränsleceller då han besökte KTH.

- Anledningen till att bränslecellerna inte fått sitt verkliga, kommersiella genombrott ännu är svårigheten att producera och transportera förnybar vätgas, de höga utvecklingskostnaderna för att ta fram en helt ny typ av drivsystem och fordon samt livslängden på bränslecellen. Vi ser ett behov av att ha stor bredd på forskningen inom olika tekniska lösningar för att få fram ett hållbart transportsystem. Detta är en av de tekniker som vi behöver ha forskning och kompetens inom, säger Anders Lewald på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Inom ramen för programmet Fordonstrategisk Forskning & Innovation (FFI) har två bränslecellsprojekt beviljats stöd projektet "Nya komponenter och koncept för polymera bränsleceller till fordon" där Göran Lindbergh från KTH är projektledare och projektet "Förbättringar av livslängden av fastoxidbränsleceller-APU för tunga fordonsapplikationer" där Jan-Erik Svensson från Chalmers är projektledare.

Göran Lindberghs projekt, som får 9,8 miljoner kronor, fokuserar på att utveckla nya material för polymera bränsleceller som på sikt förväntas leda till billigare och robustare bränslecellssystem. Det var Göran som nyligen hade förmånen att få demonstrera sin forskning om bränsleceller för USAs president Barack Obama.

Jan-Erik Svenssons projekt, som får 6,8 miljoner kronor, handlar om att minska bränsleanvändningen när lastbilar står på tomgång. Genom att använda en extra strömkälla (APU) av typen fastoxidbränsleceller (SOFC) behöver inte lastbilens förbränningsmotor användas för att generera el och värme/kyla när lastbilen är parkerad.

Annons