Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Strategierna för att avveckla kolkraft otillräckliga

Bild: Chalmers
Bild: Chalmers
Publicerad av
Simon Matthis - 03 jul 2019

Ny forskning från Chalmers som publicerats i Nature Climate Change visar att nuvarande planer för utfasning av kol är otillräckliga.

​Powering Past Coal Alliance är en sammanslutning av 30 länder och 22 städer och stater, som syftar till att avveckla kolkraft. Men en ny analys från Chalmers tekniska högskola visar att PPCA:s medlemmar främst lovar att stänga äldre kraftverk som ändå är nära slutet av sin livslängd, och att utöka alliansen med de länder som använder mest kol skulle dessutom möta ekonomiska och politiska svårigheter. ​

​– För att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 ° C, enligt vad som anges i klimatavtalet i Paris, måste vi avveckla traditionell kolkraft i mitten av detta århundrade. Powering Past Coal Alliance är en bra start men hittills har bara rika länder som inte använder mycket kol, och vissa länder som inte använder någon kolkraft alls, gått med, säger Jessica Jewell, forskarassistent vid avdelningen för fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola och huvudförfattare till den aktuella studien.

Annons

Annons

Annons