Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Spinchem får kanadensisk kärnkraftsteknikorder

Indian Point i Buchanan, New York är ett av de kärnkraftverk där Spinchems roterande spinnreaktor kan komma att användas vid.
Foto: Seth Wenig/TT, Press.
Indian Point i Buchanan, New York är ett av de kärnkraftverk där Spinchems roterande spinnreaktor kan komma att användas vid. Foto: Seth Wenig/TT, Press.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 28 jun 2019

Umeå-företaget Spinchem, med bara fyra anställda, har gjort en mångmiljonaffär med det kanadensiska börsbolaget SNC-Lavalin. Bolaget ska leverera reningssystem till kärnkraftverk, skriver Dagens industri (Di).

Spinchem har under flera års tid utvecklat en så kallad roterande bäddreaktor. Med uppfinningen är det bland annat möjligt att rena vatten från olika typer av farligt avfall. Hittills har produkten främst sålts till laboratorier. 

- Vi är fyra anställda som hankat oss fram i ganska många år och jobbat mycket med produktutveckling. Så det känns fantastiskt, säger Spinchems vd Emil Byström till Di.

Det lilla Umeå-företaget ska leverera roterande bäddreaktorer till kanadensiska SNC-Lavalin, ett bolag med 52.000 anställda och verksamhet i hela världen.

Produkterna ska användas för att ta bort de sista resterna av radioaktiva ämnen i processvattnet från kärnkraftverk. Främst handlar det om projekt där kärnkraftverk ska monteras ner.

Avtalet löper över fem år och enligt Emil Byström, som hoppas att affären ska öppna nya möjligheter för företaget, handlar det om en ”mångmiljonaffär”.

- Nu styr vi över så att vi kan fokusera på att göra större industriella processer. Ett tänkbar marknad är gruvdammar, en annan är rening av industriella avloppsvatten. I många länder skickas ofantliga mängder läkemedelsrester ut i avloppsvattnet, säger Emil Byström.

 

Annons

Annons

Annons