Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 25 2019
Senaste Nytt

Exide gör solenergiinstallationer i Portugal

Avtalet undertecknas officiellt av Stefan Stübing från Exide och Vera Pinto Pereira från EDP.
Avtalet undertecknas officiellt av Stefan Stübing från Exide och Vera Pinto Pereira från EDP.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 20 maj 2019

Exide Technologies presenterar två nya fotovoltiska installationer med en total kapacitet på 3,8 MWp (toppeffekt) i Portugal. Dessa ska placeras vid Exides produktionsanläggning i Castanheira do Ribatejo och dess återvinningsanläggning i Azambuja.

Produ​ktionsanläggningen ska utrustas med ett energilagringssystem som använder GNB:s högpresterande batteriteknik, så att den genererade energin kan konsumeras efter behov. Det kommer att bli en av de största elproduktionsanläggningarna för egenförbrukning med energilagring i Europa. Detta visar potentialen för att tillämpa sådana system i stor skala.

Avtalet undertecknades nyligen vid anläggningen Castanheira do Ribatejo, och projektet har nu dragit igång på allvar. Stefan Stübing, direktör för Europa/Mellanöstern, skrev under för Exide, medan EDP representerades av Vera Pinto Pereira, styrelseledamot och vd. Detta prestigefyllda projekt pekar ut en spännande väg framåt för energiintensiva tillverkare. Lösningen gör det möjligt för företag att minska sina koldioxidutsläpp och närma sig koldioxidfri produktion. Batterilagringssystemet gör det möjligt att utnyttja förnybar energi i större utsträckning, i och med att den kan utnyttjas nattetid under perioder med mindre solinstrålning. Projektet ingår i en serie investeringar som Exide gjort i Castanheira-anläggningen, inklusive den nyligen igångkörda multimiljonsatsningen – produktionslinjen för AGM Network Power.  

De nya installationerna kommer att bestå av cirka 10 000 solcellspaneler och energin som produceras skulle räcka för att försörja över 2 000 bostäder. Systemet kommer också att innehålla cirka 70 växelriktare och en bank med GNB Sonnenschein A600-batterier för energilagring, med kapacitet för 500 kWh.

Projektet kommer att hanteras och levereras av EDP – en global leverantör av energiprodukter. EDP samarbetar tätt med Exide kring energilagringsdelen.

– EDP har åtagit sig att erbjuda sina kunder hållbara och effektiva lösningar. Det här är EDP:s största solenergiprojekt i Portugal. Med detta tar vi ett viktigt steg mot framtidens energilagringsteknik, säger EDP’s vd Vera Pinto Pereira.

Annons

Annons

Annons