Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Fraunhoferinstitutet testar elproduktion och odling på samma yta

På den yta som ligger under solpanelerna har man hittills odlat vete, potatis, selleri och klöver. Experimentet som startade år 2016 är nu på slutrakan och resultaten har hittills varit goda. Foto: Fraunhoferinistitutet
På den yta som ligger under solpanelerna har man hittills odlat vete, potatis, selleri och klöver. Experimentet som startade år 2016 är nu på slutrakan och resultaten har hittills varit goda. Foto: Fraunhoferinistitutet
Publicerad av
Markku Björkman - 14 maj 2019

I Tyskland stod förnybara energikällor i fjol för första gången för över fyrtio procent av den årliga energiproduktionen. Fjolåret var speciellt bra med tanke på solenergin, men samtidigt äter ändå de allt fler nya solenergiparkerna upp odlingsbar mark. En konflikt som man nu försöker få ett slut på.

Utkanterna av byn Heggelbach ungefär tio kilometer norr om Bodensjön i en av Tysklands soligaste trakter, producerar man solel, nedanför panelerna odlar man jorden.

Panelerna som har satts upp ovanför åkern ligger på längre avstånd från varandra än vad de skulle göra i en vanlig solenergipark på marken.
Under ledning av Fraunhoferinstitutet för solenergi testar man alltså här hur det i praktiken går att kombinera elproduktion och odling på en och samma yta.

Det var i det här fallet endast foderklövern som inte trivdes lika bra i skuggan som under bar himmel.

Solpanelerna här är alltså färre och producerar följaktligen aningen mindre energi än om de skulle vara monterade på en motsvarande stor yta på marken.

Stephan Schindele från Fraunhoferinistitutet servar anläggningen.

– Den här tekniken fungerar. Det handlar nu i första hand om politisk vilja. Vi är bara i början av den tekniska utvecklingen och framtidens anläggningar kommer högst sannolikt inte att vara så stora. Här ville vi i testsyfte få en skördetröska att passa under panelerna, men i framtiden ser jag framför allt anläggningar ovanför bär- och fruktodlingar, säger Schindele till nyhetssajten Svenska Yle:s utsände.

– Vi talar alltså om betydligt lägre konstruktioner som samtidigt håller kostnaderna nere.

Liknande anläggningar finns redan nu i Asien, bland annat i Japan och Sydkorea och Schindele förutspår att de kan få en stor betydelse i torra områden där solpanelerna samtidigt kan skydda odlingarna från alltför mycket sol.

Men också i Tyskland där en allt större del av energin ska komma från åkrar och fält i form av solenergi och biobränslen måste man se sig om efter alternativ.

Annons

Annons

Annons