Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Flexpower ska optimera användningen av förnybar el i Amsterdam

Bild: Vattenfall.
Bild: Vattenfall.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 07 maj 2019

Nu lanserar Vattenfall och staden Amsterdam, tillsammans med nätägaren Liander, kompetenscentret för infrastrukturfrågor Elaad och Amsterdams Tekniska Högskola, Flexpower - det största offentliga smarta laddningsnätet för elbilar i Amsterdam.

Den innovativa lösningen ska möjliggöra snabbare laddning, maximera användningen av förnybar el och bidra till en mer effektiv användning av elnätet i Amsterdam.

Vattenfall är operatör av de totalt 456 laddstationerna med 912 laddpunkter - en tredjedel av alla laddstationer för elbilar i staden – som har uppgraderats och anslutits i det nya nätverket av laddstationer.

- Flexpower Amsterdam är ett smart nätverk av laddstationer som möjliggör snabbare laddning av elbilar när solen skiner, främst med hjälp av lokalt genererad förnybar el från hushåll i närheten. Det minskar behovet av investeringar i elnätet och gör därmed lösningen till en förebild för många stora städer i Europa, säger Tomas Björnsson, chef för e-mobilitet hos Vattenfall.

Ökande belastning på elnätet
När staden Amsterdam växer kommer belastningen på elnätet under timmar med hög elförbrukning öka 2,5 till 5 gånger. En del av denna ökande belastning kommer från laddning av elbilar, vilket innebär att smarta laddlösningar kommer att behövas för att minska belastningen på elnätet.

Flexpower har utvecklats för att optimalt utnyttja den tillgängliga nätkapaciteten genom att anpassa laddningshastigheten till den rådande elförbrukningen och den tillgängliga förnybara energiproduktionen. Laddstationerna ger något mindre el under de timmar som hushållen förbrukar mycket energi, vanligtvis kl 18.00 - 21.00, men laddar istället mer på natten eller under dagtid då mycket lokal solkraft produceras. Eftersom de flesta elbilar redan laddas utanför tider med hög last, kommer många elbilförare att dra nytta av snabbare laddningstid.

Under det gångna året har Flexpower redan används för ett test med 52 laddstationer och 104 laddpunkter. Laddstationerna var belägna i områden i Amsterdam där det finns mycket lokalt producerad förnybar el.

Fakta:
För att möjliggöra snabbare laddning har kapaciteten för Flexpower laddstationer ökat med 40 procent. Medan en vanlig laddningsstation har en kapacitet på 3x25 ampere, kan Flexpower laddstationer leverera 3x35 ampere och också fördela elen smartare bland de anslutna bilarna. Detta gör att det är möjligt att ladda upp till 2,5 gånger snabbare, beroende på bilens och batteriets kapacitet. Nästa generation av helt elektriska bilar, med större batteri och högre laddningshastighet, kommer att gynnas mest.

 

Annons

Annons

Annons