Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Skellefteå Kraft blir delägare i Exeri

Foto: Exeri.
Foto: Exeri.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 26 apr 2019

Skellefteå Kraft går in som delägare i bolaget Exeri AB, ett företag som utvecklar system för övervakning av elnätet och som gör det möjligt att snabbare kunna åtgärda strömavbrott.

För att utveckla en lösning som gör det möjligt att upptäcka och positionera fel i elnätet snabbare har Skellefteå Kraft sedan 2016 ett samarbete med Luleåbaserade företaget Exeri AB. Nu ökar Skellefteå Kraft engagemanget i bolaget och går in som delägare.

- Vi ser fram emot den stora nytta den kommer att kunna göra för leveranssäkerheten och kvalitén i vårt elnät. Satsningen på övervakning av elnät är unik och ett steg mot vår målsättning att effektivisera med digital teknik. Vi bedriver ett aktivt utvecklingsarbete för att hitta nya affärsmodeller och via delägarskapet i Exeri kommer vi att ha möjlighet att styra den kommande utvecklingen av nya funktioner och vara först med att testa dessa, säger Joachim Nordin, vd Skellefteå Kraft.

Under 2018 inleddes en pilotinstallation av Exeris tekniklösning i elnätet runt Malå.

I höstas installerade Skellefteå Kraft cirka 150 sensorer på ett 40 kilometer långt ledningsavsnitt i inlandet. Utvärdering pågår nu under våren 2019, beslut tas sedan om tekniken ska köpas in till fler avsnitt.

- Med hjälp av det nya systemet kommer felsökningstiden att kortas och arbetet med att åtgärda driftstörningar komma igång snabbare vilket både minskar våra kostnader och skapar kundnytta, säger Joachim Nordin.

 

Annons

Annons

Annons