Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Infranode investerar i energiföretag

Aleksi Graan, Finlandschef på Infranode. Bild: Infranode.
Aleksi Graan, Finlandschef på Infranode. Bild: Infranode.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 17 apr 2019

Ett konsortium bestående av Infranode och Mirova har ingått ett avtal om att förvärva en minoritetsandel i det finska energiföretaget Loiste från kommunerna Kajaani och Sotkamo (cirka 20 mil sydost om Uleåborg), som därmed minskar sitt ägande till 66,1 procent av energibolaget. Investeringen görs genom fonden Core Infrastructure Fund II, och det är den andra investeringen i den nordiska energisektorn som Infranode och Mirova, en del av amerikanska Natixis Investment Managers, gör tillsammans. 

– Vi är mycket glada att Kajaani och Sotkamo valde vårt konsortium som Loists långsiktiga medägare. Vi är engagerade i att stödja utvecklingen av företaget, samhället och Kainuu-regionen. Vi vill se till att Loiste har den finansiella och operativa förmågan att tillhandahålla pålitliga och hållbara tjänster och produkter till sina kunder, säger Aleksi Graan, Finlandschef på Infranode.

I ett pressmeddelande framhåller Reino Huusko, vd för Loiste-bolagen att den nya ägarstrukturen kommer att underlätta företagets långsiktiga utveckling och stödja nödvändiga infrastrukturinvesteringar. 

Loiste driver eldistribution, fjärrvärme och elhandel. Bolagets intäkter uppgick ifjol till cirka 120 miljoner euro. Företaget har 58 000 eldistributionskunder med nätområdet motsvarande 7 procent av Finlands landsareal. Fjärrvärmesystemet tjänar kunder i Kajaani med årliga leveranser på 300 GWh. 

 

Annons

Annons

Annons