Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Internationellt forskningsprojekt minskar energiförbrukningen i mobilnätet 

Bild: Tele2.
Bild: Tele2.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 11 apr 2019

Tele2 har som en av flera aktörer framgångsrikt deltagit i det internationella forskningsprojektet “SooGreen” med syftet att minska energiförbrukningen i mobilnätet. Som en del av projektet har Tele2 lyckats minska elförbrukningen med 2,3 GWh per år.

Tele2 var en av 16 partners från fem länder som deltog i projektet ”Service Oriented Optimization of Green Mobile Networks” (SooGreen), som pågick mellan 2015 och 2018. Åtagandet handlade om energifokuserad optimering av mobilnäten, vilket innebär utveckling av nät som kan hantera en ökad mängd trafik och samtidigt begränsa energiförbrukningen. Genom att optimera användningen av frekvenser baserat på användning lyckades telefonoperatören minska elförbrukningen med 2,3 GWh per år i det 4G-nät som Tele2 delar med Telenor Sverige, via det gemensamma bolaget Net4Mobility. Detta motsvarar ungefär 100 villors elförbrukning under ett år.

– SooGreen-projektet hjälpte oss på Tele2 att förstå hur vi kan optimera energiförbrukningen och uppnå systematiska energibesparingar i mobilnätet. Resultatet överträffade förväntningarna och vi är oerhört stolta över att vi lyckades spara motsvarande nästan 100 fristående villors elförbrukning under ett helt år, säger Viktor Wallström, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Tele2-koncernen.

Mobilnäten står inför en kraftig ökning av datatrafik och ett växande antal nya lösningar och tjänster. SooGreen-initiativet belyser behovet av att minska energiförbrukningen i mobilnätens arkitektur, samtidigt som det tar hänsyn till utvecklingen av smarta elnät. Initiativet har kvalificerat sig som ett av två forskningsprojekt som ska presenteras på Eureka Innovation Summit i maj 2019.

 

Annons

Annons

Annons