Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Koncernen I & U bygger en biogasanläggning på 6 megawatt i Ukraina

Corncob skördemaskin samlar grödor för ukrainska I och U- koncernens agroholding-företag i Kirovohrad Oblast. Foto: I & U-gruppen
Corncob skördemaskin samlar grödor för ukrainska I och U- koncernens agroholding-företag i Kirovohrad Oblast. Foto: I & U-gruppen
Publicerad av
Markku Björkman - 05 mar 2019

Ukrainska jordbrukskoncernen I & U bygger en ny biogasanläggning på 6 megawatt i Kirovohrad-regionen i centrala Ukraina, skriver tidningen Kyiv Post.

Det är det första projektet som finansieras med en kredit på totalt 15 miljoner euro från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling och Clean Technology Fund inom ramen av ett program som syftar till att utveckla produktion av förnybar energi från bioavfall inom det ukrainska jordbruket, rapporterade EBRD-banken nyligen.

I & U-gruppen grundades av affärsmannen Sergiy Tarasov, från Kirovohrad. Huvudbolaget är Agrospetsservis, en av Ukrainas största producenter inom landets jordbrukssektor.

Enligt företagets presstjänst genererar Novomyrhorods sockerfabrik cirka 90 000 ton betmassa, eller rester från bearbetning av sockerbetsbetor, som vanligtvis multnar i fält.

Den nya fabriken kommer att vara den första i Ukraina som använder speciell österrikisk teknik, som gör det möjligt att generera två gånger mer energi från skördeavfall, biprodukter och gödsel än andra biogasanläggningar brukar göra.

Dessutom kan resterna från biogasproduktionen användas som biologiska tillsatser, som delvis ersätter kemiska ämnen. Processvattnet är lämpligt för användning på åkrarna efter det att vattnet har behandlats.

Enligt EBRD kommer tekniken att minska koldioxidutsläppen med 24 000 ton årligen.

Den ukrainska regeringen har satt upp ett mål att minska kostsam energiimport till under 30 procent och öka förnybar kraftproduktion från nuvarande 4 procent till 11 procent år 2035.

Tack vare inmatningstariffen för el som produceras från förnybara källor har Ukraina uppnått en rekord på 1,3 miljarder dollar för investeringar sedan 2015, mestadels i solenergi och vindkraft, mindre i biomassa. Men som ett jordbruksland besitter Ukraina en stor potential i biogasproduktion från skördeavfall och gödsel, vilket också kan mildra negativ klimatpåverkan.

För att dra nytta av den befintliga "gröna tariffen" vill I & U-gruppen starta den nya fabriken före december 2019. Den ukrainska regeringen planerar att ersätta den gröna tariffen med auktionering efter 2019 när förnybara energiproducenter måste föreslå framtida priset på elektricitet.

 

 

 

Annons

Annons

Annons