Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Indiska regeringen gav grönt ljus för finansiering av stort etanolprojekt

Etanol är en alkohol som kan användas som bränsle för förbränningsmotorer i till exempel personbilar. Foto: Creative Commons, kredit: Devanach
Etanol är en alkohol som kan användas som bränsle för förbränningsmotorer i till exempel personbilar. Foto: Creative Commons, kredit: Devanach
Publicerad av
Markku Björkman - 04 mar 2019

I Indien rapporterar tidningen Economic Times of India att landets regering har godkänt delfinansieringen av 12 kommersiella- och 10 demonstrationsprojekt i olika anläggningar som producerar cellulosaetanol under de närmaste fem år. Investeringen uppgår till 253,9 miljoner dollar.

Regeringen har länge arbetat för införandet av etanolblandning på 10 procent senast 2022. Etanolen i landet har traditionellt producerats av B-tunga melass, men nyligen har råvaror expanderats för att inkludera C-tunga melass, sockerrörsjuice och avfallsmaterial.

Etanol är en alkohol som kan användas som bränsle för förbränningsmotorer i till exempel personbilar. I Sverige saluförs det bland annat som blandningen E85, med cirka 85 procent etanol och 15 procent bensin på sommaren och 75 procent etanol och 25 procent bensin på vintern (men skyltar etc. ändras inte under vintern utan anger fortfarande "E85"). Förutom etanol och bensin innehåller detta bränsle även denatureringsmedlen MTBE/ETBE och isobutanol. Bensinen i E85 är bland annat där för att bilarna ska klara kallstarter lättare, eftersom förvärmda insprutare inte används än. 

Annons

Annons

Annons