Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Nobina testar autonoma e-bussar i Barkarby

Scania demonstrerade el-bussen Citywind för första gången på den holländska mässan Kortrijk Xpo i 2017. Foto: Wikipedia, kredit: Thomas
Scania demonstrerade el-bussen Citywind för första gången på den holländska mässan Kortrijk Xpo i 2017. Foto: Wikipedia, kredit: Thomas
Publicerad av
Markku Björkman - 27 feb 2019

Scanias elektriska buss, vars serieproduktion närmar sig efter en pilotstart i mars 2018, kommer snart att spela huvudrollen i ett försök, som Nobina arrangerar med två autonoma bussar på reguljära vägar i Stockholmsområdet.

Försöksperioden är planerad att börja 2020. I samma år inleds ett annat projekt med autonoma bussar i Skottland, som tillkännagavs av partnerföretagen Alexander Dennis och Stagecoach, men i detta fall handlar det om dieselbussar.

Nobina är den största kollektivtrafikoperatören i Norden. Försöken kommer att genomföras i två steg, påpekar Scania i ett pressmeddelande. Först genomförs försöken utan passagerare innan pendlarna stiger ombord. Säkerheten är högsta prioritet under försöken och bussarna kommer att ha en säkerhetsförare som övervakar bussarnas ”beteende” och som hjälper passagerare.

Dessa två Scania Citywide LF-elbussarna kommer att anknyta en tunnelbanestation med det snabbt växande nya bostadsområdet Barkarby där det pågår redan flera innovativa kollektivtrafikprojekt, som BRT-infrastruktur och andra nya digitala lösningar. Barkarby ligger cirka 20 kilometer från centrala Stockholm. Laddningstransaktionerna kommer att utföras i en depå i nattetid.

Annons

Annons

Annons