Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Energisatsning med vågkraftpark läggs ner

Bild: Seabased Industries.
Bild: Seabased Industries.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 07 feb 2019

Seabased Industries, vars affärsidé är att utvinna energi ur vågorna med stora flytbojar, har försatt sig i konkurs. Produktionsanläggningen i Lysekil har nu stängts ner men moderbolaget Seabased finns dock kvar med sin tillverkning bland annat i Brevik i Norge.

– Vi har strävat efter att hålla fabriken så lång som möjligt trots stora utmaningar de senaste åren, både praktiska och finansiella. Tyvärr är det inte längre möjligt, säger styrelseordförande Gunn Ovesen.

Tidigare har Sveriges Radio rapporterat att Energimyndigheten håller på med en granskning av Seabased eftersom brister som rör nära 30 miljoner kronor har upptäckts i redovisningen.

 Två dagar före Seabased Industry:s konkurs skrev Bohuslänningen om ett undertecknat avtal där bolaget Fortum lovar att stå för kostnaden för att städa upp vid vågkraftparken. Men istället för en tioårig borgensförbindelse blir det istället bara två år. Detta har lett till att länsstyrelsen håller ett särskilt öga på Fortum för att säkerställa att kostnaden inte landar på skattebetalarna. Fortum var med när vågkraftsparken byggdes.

Annons

Annons

Annons