Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Nya lagkrav orsakar byte av elmätare

Arkivbild.
Arkivbild.
Publicerad av
Peter Höök - 31 jan 2019

Den 28 juni 2018 beslutade regeringen om nya funktionskrav för elmätare. De nya kraven gör att alla elnätsbolag i Sverige måste byta ut eller uppdatera sina elmätare. I Strängnäs och Eskilstuna är det 19 000 respektive 48 000 elmätare som ska bytas ut.  De nya elmätarna ska bland annat trygga en säkrare drift av elnäten.

– Med hjälp av de nya mätarna kommer vi att kunna se elavbrott direkt. Därmed kan vi åtgärda fel snabbare, säger Fredrik Andersson, servicechef.

Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö har på uppdrag av ägarna Eskilstuna Energi och Miljö samt SEVAB Strängnäs Energi upphandlat totallösning för byte av mätare. Idag har avtal skrivits med teknik- och tjänsteleverantören Aidon. Kontraktsvärdet är 136,7 miljoner kronor.

– Aidon kommer att vara leverantör av nytt system för mätvärdesinsamling samt tillhörande mätare och insamlingsinfrastruktur. De har bred erfarenhet av stora installationer, vilket känns tryggt, säger Fredrik Andersson.

Utbytet påbörjas hösten 2019 i både Strängnäs och Eskilstuna och kommer att vara klart senast 2024.

– Eftersom dagens fjärrvärmemätare använder samma kommunikationsvägar för att skicka in sina mätvärden som de nuvarande elmätarna, så kommer även vissa fjärrvärmemätare att behöva bytas tidigare än beräknat, säger Fredrik Andersson.

Annons

Annons

Annons