Mötesplatsen för dig inom energibranschen, feb, 17 2019
Senaste Nytt

Nu påbörjas grundläggningsarbetet för ackumulatortanken i Hässleholm

Foto: Hässleholm Miljö
Foto: Hässleholm Miljö
Publicerad av
Peter Höök - 24 jan 2019

Under 2019 kommer Hässleholms skyline att förändras då den nya ackumulatortanken på värmeverket i Hässleholm ska stå färdig, cirka 60 meter hög, 20 meter i diameter och med en volym på 15 000 kubikmeter vatten. Den nya ackumulatortanken kommer bland annat ge en jämnare produktion och möjliggöra leverans av fjärrvärme vid kortare driftstopp.

Enkelt förklarat så fungerar en ackumulatortank som en stor termos. Den ger oss möjlighet att lagra värme när efterfrågan är lägre för att sedan använda den när efterfrågan är större. Den skapar en effektivare fjärrvärmeproduktion, jämnare drift på pannorna och minskar behovet av att starta extra pannor för toppar i energiåtgången.

– Nu påbörjas grundläggningsarbetet till ackumulatortanken där cirka 200 pålar ska borras in i berget för att sedan fyllas med betong, berättar Per Haker, projektledare.

– Byggandet av fundament och tank kommer att ta ett år ungefär. När tanken är färdigbyggd, sent 2019, kommer den att fyllas med 15 000 kubikmeter vatten vilket kommer att ta 15 dagar för att fylla tanken. 

Annons

Annons

Annons