Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Dyrare blir elnätfaktura efter årsskiftet

Sedan 2017 har energiskatten ökat från 29,5 öre/kWh till dagens 34,7 öre/kWh, vilket innebär en höjning med 17,6 procent på två år.
Sedan 2017 har energiskatten ökat från 29,5 öre/kWh till dagens 34,7 öre/kWh, vilket innebär en höjning med 17,6 procent på två år.
Publicerad av
Peter Höök - 21 jan 2019

Sedan 2017 har skatten på el höjts med nästan 20 procent och vid årsskiftet genomfördes ännu en höjning som kommer märkas på din nästa elnätsfaktura. Den senaste höjningen innebär att energiskatten höjs från 33,1 öre/kWh till 34,7 öre/kWh. Ökade elnätskostnader har varit ett hett ämne på elmarknaden de senaste åren. Framförallt har många konsumenter rasat mot att elnätsbolagen höjt nätavgiften.

– De tre största nätbolagen höjde avgifterna med mer än 60 procent på bara 7 år, vilket ledde till stort missnöje hos många konsumenter, säger Kajsa Sundqvist som är rådgivare på Kundkraft.

Förutom nätbolagens höjningar har även energiskatten ökat väsentligt, och skatten faktureras numera av det nätbolag man har. Sedan 2017 har energiskatten ökat från 29,5 öre/kWh till dagens 34,7 öre/kWh, vilket innebär en höjning med 17,6 procent på två år.

– Kostnaden för energiskatten har ökat med 1 300 kronor per år de senaste 2 åren, och senaste höjningen från 1:a Januari innebär 400 kronor per år, för en normal villakonsument som förbrukar 20 000 kWh per år, berättar Kajsa Sundqvist.

Hur mycket man betalar i energiskatt kommer alltid att variera beroende på förbrukningen. Ju mer desto högre blir skatten.

–  Det enda man som konsument kan göra är att försöka se över sin förbrukning och tänka energismart, menar Kajsa.

Till skillnad från nätbolagen som har monopol, så kan man göra ett aktivt val av elhandelsbolag.

– Ett väldigt smidigt sätt är att gå med i Kundkraft som bygger på den uråldriga idén om att vi är starkare tillsammans. Genom kraften från våra hundratusentals medlemmar, så utmanar Kundkraft de stora jättarna på elmarknaden, menar Kajsa

Annons

Annons

Annons