Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Slott från 1300-talet får komplett geoenergianläggning

Godset Trolle Ljungby (Kristianstad) investerar i miljövänlig energi med Malmberg Geoenergianläggning
Godset Trolle Ljungby (Kristianstad) investerar i miljövänlig energi med Malmberg Geoenergianläggning
Publicerad av
Peter Höök - 18 jan 2019

Trolle Ljungby slott utanför Kristianstad med anor ända tillbaka på 1300-talet investerar nu i en komplett geoenergianläggning från Malmberg för godsets värme- och varmvattenbehov. Slottet med Carl-Fredrik Wachtmeister i spetsen tänker hållbart och modernt och investerar stort i bättre energi för fastigheterna.

Så sent som för 6 år sedan investerades det i en gasolanläggning på godset men driftskostnaderna har sprungit iväg. Därför togs beslutet att gå mot en mer oberoende, långsiktig och miljövänlig energilösning. Valet föll på geoenergi och Malmberg utför projektet.

Malmberg borrar nu grundvattenbrunnar för energiuttaget och installerar komplett värmecentral inklusive värmepumpar och elpannor för spets- och redundans. Projektet innefattar även ombyggnad av befintliga satellitcentraler ute i de olika byggnaderna. Geoenergianläggningen ska stå klar vid halvårsskiftet 2019.

Värmeproduktionen kommer styras av Malmberg-utvecklat styrsystem med smarta funktioner både för värme och för satellitcentralerna där slottet är en av satelliterna. Totalt finns ett 20-tal satellitcentraler. För att klara det ökade elbehovet installerar Malmberg också ny trafobyggnad med lågspänningsställverk. Under sommarperioden kommer den nya geoenergianläggningen användas för att skapa effektiv värme till godsets spannmålstork.

 

Annons

Annons

Annons