Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2019
Senaste Nytt

Världens första IKEA-gasstation invigdes i finländska Esbo

Enligt Gasum har 550 företag redan övergått till gasbilar i Finland. Det innebär i praktiken också att Gasum har många samarbetspartner och att Ikea inte är ensamt om att lämna in organiska rester till biogasprocessen. Foto: Gasum
Enligt Gasum har 550 företag redan övergått till gasbilar i Finland. Det innebär i praktiken också att Gasum har många samarbetspartner och att Ikea inte är ensamt om att lämna in organiska rester till biogasprocessen. Foto: Gasum
Publicerad av
Markku Björkman - 15 jan 2019

Världens första Ikea-gasstation invigdes på torsdagsmorgonen i Esbo i Finland av landets miljöminister Kimmo Tiilikainen. Det här är det officiella startskottet för Ikeas riksomfattande samarbete med Gasum för att omvandla restaurangernas matavfall till biogas, skriver Helsingforstidningen HBL.

Gasmackarna ett led i koncernens ansvarsstrategi och den medvetna satsning som nu lett till att Ikea som helhet producerar mera förnybar energi i Finland än företaget självt behöver. Vindkraftsparken i Kemi är en annan hörnsten.

Det innebär att det finns utrymme för alla former av förnybar energi, och biogas lämpar sig perfekt för vägtrafik. Det är dessutom en demokratisk form av förnybar energi som inte kräver att man köper en ny bil.

Finländska regeringens klimatmål är ambitiösa och omfattar 50 procent förnybar energi år 2020, samt en 50-procentig nedskärning av importen av kol och olja till 2030. Här är trafiken i en nyckelställning eftersom drygt hälften av utsläppen kommer från vägarna och de konventionella bränslena.I fjol såldes 1 300 nya gasbilar, av dem 30 lastbilar, i Finland. Den siffran måste öka kraftigt innan målet på 50 000 är nått. Det hänger i sin tur ihop med att det i dag finns bara 40 gasmackar runtom i landet, 2020 ska de vara omkring 100.

Biogasen är ett rent och till 100 procent förnybart inhemskt bränsle som tillverkas av biologiskt nedbrytbara råvaror, till exempel avfall från kök, butiker och industri.

Det första dygnet tankade över 100 bilar vid de nya pumparna på Esbovägen 21 rakt nedanför Ikea. En del av populariteten beror på att biogasen vid Ikeamacken säljs med introduktionsrabatt för 50 cent litern, vilket motsvarar 78 cent per kilo. Det är nästan 50 procents rabatt. Erbjudandet gäller till och med söndag.

Finlands alla IKEA-varuhus kommer att få egna gasmackar med biogas som tillverkats av bland annat matspill från kedjans restauranger. Näst i tur står Ikea i Vanda.

Annons

Annons

Annons