Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 26 2019
Senaste Nytt

Ny märkning för ATEX-utrustning

Peter Bremer, civilingenjör vid RISE Division Säkerhet och transport, är expert på ATEX-direktiven.
Peter Bremer, civilingenjör vid RISE Division Säkerhet och transport, är expert på ATEX-direktiven.
Publicerad av
Redaktionen - 10 jan 2019

Text  Magnus Nilsson

 

På industrimässan Scanautomatic & ProcessTeknik, som hölls i oktober på Svenska Mässan i Göteborg, handlade ett av seminarierna om de nyheter som kommit kring märkning av ATEX-utrustning, EU-direktiven om utrustning och säkerhetssystem i explosionsfarliga miljöer. Peter Bremer, civilingenjör vid RISE Division Säkerhet och transport, höll ett matnyttigt och faktaspäckat anförande.

Något av det han tog upp var att i de senaste standarderna för ATEX-direktivet har så kallade EPL-beteckningar introducerats i koden som beskriver explosionsskyddet. EPL står för Equipment Protection Level och talar om vilka explosionsfarliga zoner som utrustningen får användas i. Det finns åtta sådana beteckningar (Ma, Mb, Ga, Gb, Gc, Da, Db, Dc). De nya beteckningarna enligt standarderna, har en motsvarighet i beteckningar som krävs enligt ATEX-direktivet, så kallade utrustningskategorier.

Bland nyheterna märks även beteckningen ”h” som skall ingå i koden för mekanisk ATEX-utrustning istället för beteckningarna ”c”, ”b” och ”k”. Eftersom beteckningarna ”c”, ”b” och ”k” beskriver vilken typ av explosionsskydd som utrustningen har, så innebär slopandet av dessa i märkningen att det inte längre framgår av märkningen vilket av skydden ”c”, ”b” och ”k” som gäller för utrustningen. Man behöver då få denna information från leverantören. Den bör även framgå i medföljande bruksanvisning.

Explosionsskyddat utförande av typen icke gnistrande, med beteckningen ”nA”, för elutrustning avsedd för zon 2, håller på att fasas ut och ersätts då med explosionsskydd av typen höjd säkerhet med beteckningen ”ec”.

Bland nyare standarder märks bland annat en ny utgåva av huvudstandarden EN IEC 60079-0 för elutrustning, och en ny utgåva av IEC 60079-15 för elutrustning avsedd för zon 2. En helt ny standard för sammansatt Ex-utrustning, har kommit ut som internationell teknisk specifikation IEC TS 60079-46.

För många tillverkare av ATEX-utrustning kan den nya utgåvan av den internationella kvalitetssystemstandarden ISO/IEC 80079-34:2018 vara av särskilt intresse, då den kommer att ligga till grund för nästa utgåva av motsvarande europeisk harmoniserad ATEX-standard. Bland annat har standarden anpassats till den senaste utgåvan av ISO 9001 (ISO 9001:2015).

 

Annons

Annons

Annons