Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Staden Poznan beställer 21 elbussar från Solaris

Solaris 12-meter långa Urbinos-bussar har utrustats med batterier med en kapacitet på 116 kWh. Hos ledbussarna kommer kapaciteten ligga vid 174 kWh. Foto: Solaris
Solaris 12-meter långa Urbinos-bussar har utrustats med batterier med en kapacitet på 116 kWh. Hos ledbussarna kommer kapaciteten ligga vid 174 kWh. Foto: Solaris
Publicerad av
Markku Björkman - 04 jan 2019

Kommunala polska kollektivtrafikföretaget MPK från Poznań och Solaris Bus & Coach S.A. har tecknat ett kontrakt för leverans av 21 elektriskt bedrivna bussar, av vilka 15 ledbussar och 6 standardlängdsfordon.

 Totala kontraktsvärdet ligger på drygt 16 miljoner euro. Poznań är huvudstaden i en av Polens största provinser. Dessa elektriska bussar är de första som staden har beställt.

Därmed ligger Poznan helt i linje med de europeiska städer som satsar i ökad utsträckning på elektromobilitet. Leveransen ska vara slutförd före slutet av februari 2020.

Solaris´ elektriska bussar är lämpade för laddning med hjälp av en takmonterad strömavtagare och/eller en klassisk plug-in-enhet med uttag på bussens båda sidor.

Laddningen av de beställda bussarna kan genomföras på tre olika platser i Poznan. Det kan ske med hjälp av två strömavtagare vid laddningsstationer, varav en innehåller en plug-in laddare och ytterligare en finns i bussterminalen nära Osiedle Sobieski-platsen.

Bussterminalen vid Warszawska gatan kommer också att vara utrustad med en station där fordonen kan laddas under natten.  Där används plug-in-metoden med parallell kapacitet för drygt 20 elbussar.

Med laddningseffekt på upp till 560 kW laddas bussarna inom några få minuter. För att minska bussens energianvändning utnyttjas även ett fotovoltaiskt system som har monterats på fordonets tak.

 Bussarnas interiör kommer också att innehålla miljövänlig och modern LED- belysning.

 

Annons

Annons

Annons