Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2019
Senaste Nytt

Spaden i marken för ESS nya campus i Lund

Bild: Roger Eriksson.
Bild: Roger Eriksson.
Bild: ESS.
Bild: ESS.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 03 dec 2018

Nyligen hölls en ceremoni där man tog det första spadtaget för ESS nya Campus-byggnader, vid European Spallation Source (ESS) i Lund. Spadtaget togs av Agneta Nestenborg, VD, ESS, Staffan Andersson, Regionchef Skanska, och Lennart Björkman CFO Skandrenting.

ESS Campus, som ligger strax sydväst om anläggningens målstation, består av tre byggnader som erbjuder arbetsplatser, laboratorier och workshops för personal och besökande forskare. ESS Campus kommer att vara en mötesplats där forskare från hela världen kommer att samlas ihop med ESS-personal för att förbereda sina experiment som kommer att genomföras på den multidisciplinära forskningsanläggningen. ESS kommer att möjliggöra oförutsedda forskningsmöjligheter inom områden som material, hälsa, transport och energi.

Skanska kommer att bygga campuset på uppdrag av det svenska bolaget Skandrenting, som via sitt helägda dotterbolag SKR Spallation kommer att hyra de färdiga byggnaderna till ESS. Skanska är sedan 2014 den primära entreprenören för byggandet av forskningsinfrastrukturen. Under de senaste månaderna har ESS och Skanska arbetat med detaljerad design för byggnaderna, som har höga hållbarhetsmål.

- Vårt mål är att skapa en trevlig och stimulerande miljö för att underlätta för forskningen och bidra till vetenskapliga genombrott, säger Karin Svedin, ESS Project Manager Campus.

 

Totalt kommer ESS Campus att ha en brutto yta på 19 000 kvadratmeter. Den största byggnaden kommer att fungera som mötesplats med kontor, en matsal och ett auditorium. Labb- och verkstadsbyggnaden innehåller 16 laboratorier och verkstäder för underhåll, provning och utveckling av utrustning för ESS.

Campuset är ritat av Henning Larsen Architects, COBE och SLA Architects, i nära samarbete med ESS.

Byggnaderna ska stå färdiga senast 2020.

Annons

Annons

Annons