Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 17 2018
Senaste Nytt

Ryska säkerhetskulturen duger inte för finska myndigheter

Illustration av Hanhikivis framtida kärnkraftverk. Fennovoima har strävat efter att få byggtillstånd före utgången av 2019. Kraftverksbygget var tänkt att inledas sommaren 2020. Allt tyder på att det kommer att dröja längre än så. Foto: Fennovoima
Illustration av Hanhikivis framtida kärnkraftverk. Fennovoima har strävat efter att få byggtillstånd före utgången av 2019. Kraftverksbygget var tänkt att inledas sommaren 2020. Allt tyder på att det kommer att dröja längre än så. Foto: Fennovoima
Publicerad av
Markku Björkman - 30 nov 2018

Tillståndet för bygget av kärnkraftverket i Hanhikivi i Pyhäjoki drar ytterligare ut på tiden. Fennovoima väntar på en utlovad uppdaterad tidtabell från den ryska leverantören inom kort.

Hanhikivi är ett planerat finskt kärnkraftverk i Pyhäjoki i Norra Österbotten. Den föreslagna placeringen är på halvön Hanhikivi, därav namnet.

Företaget som vill bygga och driva kärnkraftverket är Fennovoima och dess två ägare, Voimaosakeyhtiö SF och RAOS Voima. Dock finns även ett ryskt intresse i projektet genom att Rosatom är föreslagen minoritetsdelägare samt att de även skall stå för byggnation och bränsleleverans.

- Ryssarna ansvarar för tidtabellen eftersom resurserna för byggandet kommer därifrån, och de måste också förbinda sig vid den. Jag tror att de får den gjord fram till årsskiftet, säger Hemminki till Kaleva. Fennovoimas VD Toni Hemminki säger till tidningen Kaleva att det dröjer åtminstone två år till innan bygglovet beviljas.

Fennovoima har strävat efter att få byggtillstånd före utgången av 2019. Kraftverksbygget var tänkt att inledas sommaren 2020.

Ryska säkerhetskulturen duger inte

Det har dock visat sig svårt för de olika parterna att få ihop ett funktionssystem som duger för finländska säkerhetsmyndighete, skriver nättidningen Svenska Yle.

Säkerhetskulturen hos kraftverksleverantören Raos Projects och huvudentreprenören Titan 2 har hittills inte motsvarat finländarnas förväntningar.

Enligt Hemminki har högst 25 procent av det material som Strålsäkerhetscentralen behöver levererats i detta skede.

Annons

Fortum Power and Heat Oy äger två kärnkraftsenheter på Hästholmen i Lovisa. Finlands Strålsäkerhetscentral, -STUK- är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten.  Lovisa 1 togs i kommersiellt bruk år 1977 och Lovisa 2 år 1981. Anläggningen i Lovisa är av typen tryckvattenreaktor. Nettoelektricitetseffekten i Lovisa 2 är 502 MWe från 1.11.2016, och i Lovisa 1 507 MWe från 1.10.2017. Foto: STUK
Fortum Power and Heat Oy äger två kärnkraftsenheter på Hästholmen i Lovisa. Finlands Strålsäkerhetscentral, -STUK- är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Lovisa 1 togs i kommersiellt bruk år 1977 och Lovisa 2 år 1981. Anläggningen i Lovisa är av typen tryckvattenreaktor. Nettoelektricitetseffekten i Lovisa 2 är 502 MWe från 1.11.2016, och i Lovisa 1 507 MWe från 1.10.2017. Foto: STUK

Säkert årligt underhåll på Lovisa kärnkraftverk

"årsrevision av 2 reaktorer"

Årsrevisionen av båda reaktorerna vid Lovisa kärnkraftverk, i södra Finland, är slut för i år....

Annons

Annons