Mötesplatsen för dig inom energibranschen, dec, 17 2018
Senaste Nytt

Tio procent av alla stoppade elprodukter har litiumjonbatterier

Överhettat litiumjonbatteri. Foto: Open Photo, kredit: Daniel Ssteger
Överhettat litiumjonbatteri. Foto: Open Photo, kredit: Daniel Ssteger
Publicerad av
Markku Björkman - 28 nov 2018

Hoverboards och powerbanks är de produktgrupper med litiumjonbatterier där flest får marknadsförbud i Sverige. Totalt svarar dessa produkter för cirka 10 procent av alla stoppade elprodukter.

– Rätt hanterat är litiumjonbatterier relativt säkra, men det finns risker, säger Martin Gustafsson, inspektör marknadskontroll på Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande. 

De senaste åren har litiumjonbatterier fullkomligt exploderat på marknaden, rapporterar Elsäkerhetsverket. Martin Gustafsson anser att litiumjonbatterier är relativt säkra om man hanterar dem rätt, men det finns risker vad gäller temperatur, laddning och fysiska skador. 

– Speciellt om du använder fel laddare med fel spänning kan det vara mycket farligt, säger Martin Gustafsson.

Det finns också undermåliga produkter på marknaden, men dessa försöker Elsäkerhetsverket få bort. Varje år köper man in och kollar cirka 350 produkter. Ungefär en tredjedel av dessa är så farliga att de beläggs med försäljningsskydd. 

– Det är skrämmande många produkter där det inte står vem som är tillverkare.
Cirka 10 procent av de borttagna produkterna har litiumjonbatterier. I topp ligger Hoverboards och Powerbanks. Och även om man ännu inte har förbjudit någon elcykel håller man ett särskilt vakande öga på dessa. 

– Här gäller det att ha riktig järnkoll på hur man laddar och hanterar dessa. 
Martin uppmanar alla att alltid vara noga med att läsa bruksanvisningen när man har köpt någon laddbar produkt

Annons

Fortum Power and Heat Oy äger två kärnkraftsenheter på Hästholmen i Lovisa. Finlands Strålsäkerhetscentral, -STUK- är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten.  Lovisa 1 togs i kommersiellt bruk år 1977 och Lovisa 2 år 1981. Anläggningen i Lovisa är av typen tryckvattenreaktor. Nettoelektricitetseffekten i Lovisa 2 är 502 MWe från 1.11.2016, och i Lovisa 1 507 MWe från 1.10.2017. Foto: STUK
Fortum Power and Heat Oy äger två kärnkraftsenheter på Hästholmen i Lovisa. Finlands Strålsäkerhetscentral, -STUK- är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Lovisa 1 togs i kommersiellt bruk år 1977 och Lovisa 2 år 1981. Anläggningen i Lovisa är av typen tryckvattenreaktor. Nettoelektricitetseffekten i Lovisa 2 är 502 MWe från 1.11.2016, och i Lovisa 1 507 MWe från 1.10.2017. Foto: STUK

Säkert årligt underhåll på Lovisa kärnkraftverk

"årsrevision av 2 reaktorer"

Årsrevisionen av båda reaktorerna vid Lovisa kärnkraftverk, i södra Finland, är slut för i år....

Annons

Annons