Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 24 2019
Senaste Nytt

Untra vattenkraftverk firar 100 år

Fotograf: Stefan Sjödin, Fortum.
Fotograf: Stefan Sjödin, Fortum.
Fotograf: Stefan Sjödin, Fortum.
Fotograf: Stefan Sjödin, Fortum.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 26 nov 2018

 Untra vattenkraftverk byggdes redan 1911 och det var då Europas största byggprojekt. Sju år senare stod det klart och på morgonen den 23 december 1918 kopplades elnätet på och började leverera ström till Stockholm. Söndagen den 2 december slår Fortum upp dörrarna till anläggningen och bjuder in allmänhet och intressenter.

-Untra vattenkraftverk hade en kapacitet som skulle tillgodose hela Stockholms behov av el i evinnerlig tid. Det visade sig vara i åtta år, för när elektrifieringen tog fart så ökade efterfrågan snabbt. Vattenkraften är också viktig ur klimatsynpunkt, den är en av orsakerna till att vi i praktiken har ett fossilfritt kraftsystem, säger Toni Kekkinen, chef för Fortums vattenkraft.

Under de ett hundra år som Untra vattenkraftverk varit i bruk har samhället utvecklats och omformats. Behovet av el har samtidigt ökat kraftigt och det väntas fortsätta i takt med att inte minst industri och transportsektorn ställer om. Behovet av Untra idag och framåt är alltså minst lika stort som det var när det byggdes. Idag producerar Untra vattenkraftverk ca 270 GWh per år, vilket motsvarar el för ungefär 10 000 hushåll.

 

Annons

Annons

Annons