Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

"Trump´s bluff fick saudierna att öka råoljeproduktionen"

President Donald Trump talar här med saudiska prinsen Mohammed bin Salman bin Al Saud. Foto: Wikimedia kredit: Shealah Craighead
President Donald Trump talar här med saudiska prinsen Mohammed bin Salman bin Al Saud. Foto: Wikimedia kredit: Shealah Craighead
Publicerad av
Markku Björkman - 16 nov 2018

Det verkar som om Trump-administrationen lurade Saudiarabien och andra oljeproducenter och fick dem att sänka oljepriset genom massiv produktionsökning, berättade CNBC, som citerade amerikanska energianalytiker.

President Donald Trump uppmanade saudierna till att öka oljeproduktionen innan de amerikanska sanktionerna mot Iran startade.

Trump-administrationen hotade att sänka Irans export till noll, men strax innan sanktionerna inleddes fick vissa av USA:s största kunder fortsätta att importera råolja.

USA: s president Donald Trump och Saudiarabiska kronprinsen Mohammad bin Salman al-Saud deltog i ett bilateralt möte på ett hotell i Riyadh den 20 maj 2017.

Tidigare i år verkställde Saudiarabien en iögonfallande helomvändning i landets globala oljemarknadspolitik, en åtgärd som ledde till att en grupp med två dussin nationer ökade oljeproduktionen.

Saudierna påtog sig denna illa omtyckta uppgift åtminstone delvis för att hjälpa sina allierade i Vita huset och för att lösa landets finansiella problem.

För detta belönades Saudiarabien av president Donald Trump med ett stort antal uppskattande twitter-meddelanden och oljeprisets största återhämtning sedan 2014-års historiska nedgång var ett faktum, meddelade CNBC.

Oljemarknadsanalytiker säger att det nu verkar som om Trump lurade Saudiarabien, en allierad, till att förse oljemarknaden med överutbud och därigenom skapa ett cirka 25 procents prisfall för råolja.

Därigenom lyckades Trump sänka amerikanernas energikostnader, men nationer som är beroende av oljeinkomster som Saudiarabien får räkna med avsevärt minskade intäkter.

Annons

Annons

Annons