Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 26 2019
Senaste Nytt

Snabbladdare installeras i Delsbo och Ängebo

Fotograf: Mats Svensson

Bengt Friberg, kommunchef och Annika Huber, ordförande Tekniska nämnden, laddar
Fotograf: Mats Svensson Bengt Friberg, kommunchef och Annika Huber, ordförande Tekniska nämnden, laddar
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 11 okt 2018

Delsbo och Ängebo utanför Hudiksvall får varsin snabbladdare, i ett resultat av ett samarbete mellan Fortum Charge & Drive, Delsbo byaråd, Ängebo Folkets Hus-förening och Hudiksvalls kommun. Den 10 oktober invigdes snabbladdaren i Delsbo.

– Ska vi klara omställningen så behöver det vara enkelt att välja fossilfria alternativ.Samarbetet med Fortum Charge & Drive innebär att elbil blir ett alternativ även för de som pendlar in till Hudiksvall, sedan hoppas vi förstås även att det ska underlätta för turismen, säger Mats Svensson från Delsbo byaråd.

Sedan bonus malussystemet infördes har antalet nyregistrerade el- och laddhybridbilarexploderat och totalt finns nu över 58 000 laddbara personbilar i landet. Under 2018 beräknas 80 000 laddbara bilar säljas.

– Vi ser en stark ökning av elbilar och med det kommer även behovet av att kunna ladda sin elbil på ett enkelt och smidigt sätt. Vi är otroligt glad och stolta över att få samarbeta med Delsbo byaråd och Ängebo Folkets Hus-förening, båda exempel på hur det lokala föreningslivet är med och driver bygdens utveckling, säger Tobias Henmark, Sverigechef Fortum Charge & Drive.

Snabbladdaren i Delsbo invigdes formellt den 10 oktober men har varit drift sedan månadsskiftet. De första två veckorna efter invigningen kommer det vara gratis att ladda i Delsbo. Snabbladdaren i Ängebo kommer att driftsättas under hösten.

Frågan om laddinfrastruktur är viktig för hushållens vilja att byta till en laddbar bil. En tidigare undersökning som Novus genomfört, på uppdrag av Fortum, visar att osäkerheten kring laddningsmöjligheter hindrar många att köpa laddbar bil. Undersökningen visar att 35 procent av dem som är tveksamma till ett elbilsköp anger att ”osäkerhet kring laddningsmöjligheter” är en viktig anledning.

Annons

Annons

Annons