Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 26 2019
Senaste Nytt

Värnamo Energi investerar 15 miljoner i klimatsmart värme 

Foto: Värnamo Energi.
Foto: Värnamo Energi.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 11 okt 2018

Sedan 1992 har de helautomatiserade traverskranarna på Värnamo Energis stora värmeanläggning outtröttligt kämpat på i ur och skur för att mata biopannorna som dygnet runt förser Värnamoborna med klimatsmart värme.

  - Fjärrvärmen i Värnamo tätort är väl utbyggd och för att säkerställa fortsatt hög leveranssäkerhet till de värmekunder vi har inne i Värnamo, investerar vi nu 15 miljoner kronor i ett nytt traverskransystem, berättar Malin Classon vd på Värnamo Energi.

De gamla traverskranarna som hittills gjort ett gott jobb, får nu gå i pension och lämna plats för ett nytt modernt traverskransystem som levereras av Kungsbacka baserade ProCranes AB.  

- Vi är glada att vi fått uppdraget att leverera en kundanpassad lösning till Värnamo, där höga krav på drift- och personsäkerhet, flexibilitet, pålitlig styrning och avancerad övervakning har varit viktiga aspekter, berättar Mats Adler, vd för ProCranes AB.

-  Traverskranarna går per automatik dygnet runt och får inte stanna. På kvällar, nätter och helger är anläggningarna oftast obemannade. Att vi kan övervaka och vid behov styra kranarnas arbete på distans, är en förutsättning för en driftsäker och ekonomiskt hållbar drift, säger Leif Söderlind teknisk chef på Värnamo Energi.

Värmen i Värnamo produceras till 98 procent genom förbränning av förnybara biobränslen, där majoriteten utgörs av flis, bark och rester från lokal skogsavverkning.         

-  Traverskranarna i Värnamo matar biopannorna med nära 100 ton biobränslen varje dygn, vilket motsvarar över 36 000 ton biobränslen per år. Traverskranarna lyfter ungefär 3 ton bränsle vid varje lyft och har därmed outtröttligt kört fram och tillbaka för att hämta och lämna bränsle över 300 000 gånger under de 26 år de varit i tjänst. De är därmed väl förtjänta av att få gå i pension och lämna plats för ny teknik, säger Bengt Andersson, värmetekniker på Värnamo Energi.

Annons

Annons

Annons