Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 26 2019
Senaste Nytt

Gasum köper upp hela Skangas

Bild: Gasum.
Bild: Gasum.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 10 okt 2018

Gasum meddelar att bolaget ökar sin ägarandel i Skangas till 100 procent. Förvärvet ingår i en strategi, vars kärna är att utveckla den nordiska gasmarknaden och LNG-infrastrukturen. 

Gasum förvärvar återstoden av aktierna i den norska LNG-leverantören Skangas av norska Lyse-koncernen. År 2014 blev man majoritetsägare i Skangas med en ägarandel på 51 procent, och föregående år ökade andelen till 70 procent.

- Då Skangas sammanslås helt med Gasum får vi ännu bättre förutsättningar att bygga och utveckla det nordiska gasekosystemet och svara på den ökande efterfrågan. Vi tackar Lyse-koncernen för det goda samarbetet med att utveckla LNG-marknaden, säger Gasums vd Johanna Lamminen.

- Behovet av renare bränslelösningar inom både industrin och trafiken ökar betydligt, och av bränslen med låga utsläpp är LNG det alla mest konkurrenskraftiga alternativet. Vi vill vara vägvisare och föra de nordiska länderna mot en renare morgondag.

Gas har en stor betydelse då vi försöker minska koldioxidavtrycket i de nordiska länderna. Efterfrågan på renare bränslelösningar ökar snabbt inom samtliga områden inom transport och industri söker lösningar för att minska på utsläppen och för att bekämpa klimatförändringen. LNG lämpar sig för både sjöfart och tung trafik samt industrin. I samma användningsobjekt kan man utnyttja också förnybar flytande biogas (LBG).

 

Annons

Annons

Annons