Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 26 2019
Senaste Nytt

Ny kylteknik kan hjälpa till att förhindra kärnkraftsolyckor

Amerikanska forskare har demonstrerat att en ny metod de tagit fram resulterar i ett 10 procent högre så kallat kritiskt värmeflöde än tidigare metoder.

Böjning av en nanobimorf vid temperaturförändring. Foto: Sangwoo Shin
Böjning av en nanobimorf vid temperaturförändring. Foto: Sangwoo Shin
Publicerad av
Alarik Haglund - 10 okt 2018

Tack vare den stora mängd värme som absorberas då flytande vatten förvandlas till vattenånga används kokning som en effektiv kylmekanism i bland annat kärnkraftverk. Det finns emellertid en gräns för hur mycket värme som kan avlägsnas genom kokning och att öka detta kritiska värmeflöde är viktigt för framförallt säkerheten.

Sangwoo Shin vid University of Hawaii Manoa College of Engineering har nu demonstrerat en ny metod framtagen av hans forskargrupp, som ökar det kritiska värmeflödet med 10 procent jämfört med tidigare metoder.

Enligt Sangwoo Shin är detta viktigt eftersom en extremt het yta snabbt förvandlar vattnet nära ytan till ånga, vilket inte lämnar kvar något vatten för att kyla ytan.

- Denna misslyckade kylning resulterar i att den upphettade ytan smälter, vilket kunde bevittnas vid olyckan i kärnkraftverket i Fukushima 2011, förklarar Sangwoo Shin.

Hittills har ett av de mest effektiva sätten att öka det kritiska värmeflödet varit att göra ytan grövre med hjälp av nanotrådar.

Den nya metoden använder istället nanoskaliga så kallade bimorfer, som är långa bitar metall som böjs när de utsätts för värme.

Annons

Annons

Annons