Mötesplatsen för dig inom energibranschen, feb, 22 2019
Senaste Nytt

Rumänien uppmanas av Ungern och USA att utnyttja Svarta havets gas

Typisk bensin- och gasstation i Rumänien. Foto: Wikipedia. Kredit. O mores.
Typisk bensin- och gasstation i Rumänien. Foto: Wikipedia. Kredit. O mores.
Publicerad av
Markku Björkman - 02 jul 2018

- Det är viktigt att det internationella trycket kvarstår, så att Rumänien förmås att starta gasutvinning i Svarta havet från och med 2022, säger Péter Szijjártó, Ungerns utrikes- och handelsminister till ungersk nyhetsbyrå rapporterade lokaltidningen Profit.ro.

Szijjártó var nyligen huvudtalare vid en internationell konferens i Washington och därmed var hans budskap till USA: s tjänstemän detsamma. Faktum är att USA: s ambassad i Bukarest redan reagerat på ett meddelande på representationens Facebook-sida där man uppmanade Rumänien att dra nytta av den extra fördelaktiga möjligheten att anta lagstiftning som skulle möjliggöra utnyttjandet av Svarta havets energikällor.

Ungerns otålighet när det gäller gasutvinning och -forskning i Svarta havet beror på att två ungerska företag redan planerat för gastransporter från Rumänien till Ungern fram till 2030. Dessutom har Ungern redan tecknat en överenskommelse med amerikanska koncernen ExxonMobil om att delta i gasproduktion i Svartahavsområdet.

OMV Petrom och Exxon har upptäckt stora gasfynd i Svarta havet. Ändå kan företagen inte fatta beslut om exploatering eftersom det rumänska parlamentet inte har antagit lagstiftningen som reglerar offshoreverksamheten. Lagens behandling har övertagits av parlamentets särskilda kommission, eftersom parlamentsledamöterna inte har kommit överens om Svarta havs-gasens beskattning.

Källa: Romania Insider

Annons

Annons

Annons