Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Massproduktion av flexibla solceller?

In internationell forskningsgrupp tittar närmare på utmaningarna med att massproducera och kommersialisera experimentell teknik för flexibla solceller.

Flexibel solcell på substrat av metall och plast. Foto: Aalto University/Janne Halme
Flexibel solcell på substrat av metall och plast. Foto: Aalto University/Janne Halme
Publicerad av
Alarik Haglund - 07 jun 2018

Forskare vid Aalto-universitetet i Finland och Université de Montréal i Kanada undersöker om mobiltelefoner, bilar och till och med kläder en dag kommer att kunna utrustas med flexibla solceller.

För att de ska kunna produceras i industriell skala är det till att börja med viktigt att alla komponenter i de flexibla solcellerna kan tillverkas på rulle. Forskarna ser bland annat bläckstråleskrivare som en lovande möjlighet, eftersom de tillåter exakt placering av färgämnena och elektrolyten i flexibla solceller.

Inkapslingen av flexibla solceller är också en stor utmaning. Om den är otillräcklig kan nämligen den flytande elektrolyten läcka ut ur solcellen eller förorenas av läckage utifrån, vilket skulle förkorta solcellens livslängd avsevärt. Detta kräver, på grund av att de metoder som används för traditionella solceller inte lämpar sig för flexibla solceller, nya innovationer för att foga samman solcellernas substrat.

- En förutsättning för kommersialisering är att solcellerna har tillräckligt lång livslängd. Flexibla solceller tillverkas vanligtvis på metall eller plast och det finns risker med båda alternativen. Metall kan korrodera och plast kan släppa in vatten och andra föroreningar, förklarar Kati Miettunen från Aalto-universitetet.

Ett annat framtida mål är att utveckla mer stabila alternativ när det gäller flexibla substrat, som dessutom är billigare och mer miljövänliga. Till exempel skulle biomaterial eller ett hybridmaterial med pappersmassa enligt forskarna kunna användas som substrat för att bana väg för framtida massproduktion av flexibla solceller.

Annons

Annons

Annons