Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Nissan slutar sälja dieselbilar i Europa

Nissan har världens bästsäljande elbil, Nissan Leaf, i sin varumärkesportfölj. Till skillnad från Tesla har leveranser av Leaf-modeller legat i stor utsträckning på en konstant nivå. Foto: Creative Common, kredit: GoranH
Nissan har världens bästsäljande elbil, Nissan Leaf, i sin varumärkesportfölj. Till skillnad från Tesla har leveranser av Leaf-modeller legat i stor utsträckning på en konstant nivå. Foto: Creative Common, kredit: GoranH
Publicerad av
Markku Björkman - 09 maj 2018

Nissan kommer gradvis sluta sälja dieselbilar i Europa. Vid bilkonsolen Auto China i april visade Nissan bland annat konceptbilen Nissan IMX. 

- I Europa, där vår försäljning av dieselbilar är koncentrerad, kommer vårt engagemang för elbilar att tillåta oss att avbryta produktionen av dieseldrivna bilar, säger en icke-namngiven taleskvinna i Nissan till Reuters .

På grund av fallande efterfrågan på dieselbilar i Europa planerar Nissan att skära ner hundratals jobb på företagets stora anläggning i Sunderland sade en källa till Reuters i mars.

I början av mars meddelade den japanska biljätten Toyota att de skulle sluta sälja dieselbilar i Europa .

Den omfattande skandalen kring dieselbilar, kallad "dieselgate", har lett till allvarliga tvivel om dieselteknik.

Skandalen började av Volkswagen hösten 2015 när VW medgav att de hade installerat programvara i 11 miljoner dieselbilar. Något som ledde till att bilarna visade konstant låga utsläpp i samband med bilprovningar.

Sedan dess har flera större städer, inklusive Paris, meddelat att de ska förbjuda dieselbilar. Det har träffat hårt alla biltillverkare och - köpare som fokuserade på diesel.

Bilindustrin står inför omfattande dieselutsläpp över hela världen och anpassar sina verksamheter, bland annat genom att investera kraftigt i elbilar.

Ett förbud mot bensin- och dieselbilar i centrala Oslo kan bli verklighet om sex år. I januari blev det känt att kommunfullmäktige undersökte hur stadsområdet inom förbifartsleden Ring 3 kunde bli fossilfritt år 2024.

Andelen dieselbilar svarade för 19,3 procent av alla nyregistrerade personbilar i april, från 29,5 procent i april förra året. Detta enligt den danska vägtrafikens Advisory Board.

Andelen rena fossila bilar som säljs i Norge har minskat mycket de senaste åren. Elbilar och hybrider fyllde listan "Topp 10" med bilförsäljning 2017, och den första rena fossila bilen låg på 14:e plats.

Nissan har världens bästsäljande elbil, Nissan Leaf, i sin varumärkesportfölj. Till skillnad från Tesla har leveranser av Leaf-modeller legat i stor utsträckning på en konstant nivå.

I USA sålde Nissan 1,59 miljoner bilar i fjol, vilket var ett försäljningsrekord för biltillverkaren.

Nissan har ett partnerskap med franska Renault. I slutet av mars blev det känt att Renault och Nissan var i samtal för att slå samman de två företagen.

Enligt Nikkei Asian Review, försöker Renaults största aktieägare, den franska staten, förena de två företagen till ett. Nissan vill dock vara en oberoende biltillverkare. Än så länge som det verkar.

Annons

Annons

Annons