Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jan, 17 2019
Senaste Nytt

Minireaktor testad av Nasa

Nasa meddelar nu att de slutfört tester av sin portabla fissionsreaktor Kilopower, som designats för att en dag förse baser på Mars eller månen med elektricitet.

Prototyp av minireaktorn Kilopower. Foto: Nasa
Prototyp av minireaktorn Kilopower. Foto: Nasa
Kilopower ska till exempel kunna förse en bas på månen med elektricitet. Foto: Nasa
Kilopower ska till exempel kunna förse en bas på månen med elektricitet. Foto: Nasa
Publicerad av
Alarik Haglund - 07 maj 2018

Nasas minireaktor Kilopower är en fissionsreaktor som ska kunna leverera en kontinuerlig elektrisk effekt på upp till tio kilowatt i minst tio år.

- Jag förväntar mig att Kilopower-projektet kommer att utgöra en väsentlig del av månens och Mars elförsörjning, säger Jim Reuter vid Nasas högkvarter i Washington.

Den nedskalade prototyp av reaktorn som testats vid det amerikanska energidepartementets Nevada National Security Site använder sig av en cirka 15 centimeter lång stav av uran-235 som bränsle och den värme som alstras av fissionsreaktionerna i reaktorn omvandlas med hjälp av stirlingmotorer till elektricitet. Prototypen överträffade förväntningarna och levererade en effekt på mer än fyra kilowatt vid en drifttemperatur på 800 grader Celsius och med en verkningsgrad på 35 procent.

Testerna visade dessutom att reaktorn, som hittills inte kostat mer än 20 miljoner dollar, är stabil och säker under alla tänkbara förhållanden. När den är avstängd ger reaktorn endast ifrån sig en svag bakgrundsstrålning från uranet, som är för svag för att vara skadlig, och när den är i drift ser dess enkla självreglerande mekanism till att den är både säker, oavsett vad den utsätts för, och lätt att använda.

- Astronauterna kommer inte att vilja sitta vid ett reaktorkontrollsystem hela tiden, förklarar reaktordesignern David Poston.

Annons

Annons

Annons